Biografija

V zraku so prepovedane misli, nekdo pozna naše pravo stanje.
A se ti ne zdi, da je vse manj ljudi?
Nevarne igre na meji okusa, izbrani plešejo nad nami.
A se ti ne zdi, da vse manj boli?

Od lokalnega fenomena…

Novomeška skupina Dan D je nastala na pogorišču skupine Mercedes Band leta 1996, ko sta “preživela” člana Tomislav Jovanovič – Tokac (glas) in Dušan Obradinovič – Obra (bobni) k sebi povabila prekaljeno glasbeno druščino: Marko Turk – Tučo (ritem kitara), Primož Špelko (bas)in Aleš Bartelj (solo kitara) so se s svojimi bogatimi izkušnjami odlično zlili v novo zgodbo zrelega avtorskega rocka, ki je začel nastajati.

Zasedba je nedolgo zatem pripravila in leta 1997 izdala prvenec Igra, videospota za obe uspešnici – Za naju punca in Bodi moja je režiral še danes eden najbolj priznanih režiserjev Ven Jemeršič, skupina pa se je s svojim iskrenim pristopom in neutrudnim koncertiranjem kmalu začela prebijati tudi izven lokalnih, novomeških klubov.

Dve leti kasneje so Dan D postregli z odličnim naslednikom Ko hodiš nad oblaki in istoimensko uspešnico, ki še danes velja za eno najboljših in najbolj priljubljenih slovenskih rock skladb devetdesetih let, pa čeprav vizualizacije niti ni doživela. In če so bili Dan D na prvencu mladostno energični in neobrzdani, je drug album poln zrelih čustvenih izlivov pevca Tokaca in dovršenih instrumentalnih izletov v bogastvo rock zapuščine. Dan D so v tem obdobju za potrebe promocije filma Nothing Hill pripravili tudi zanimivo predelavo rock klasike Gimme some lovin’, ki so jo naslovili Dej mi mal’ ljubezni.

To je bil obenem tudi konec prve zasedbe Dan D, saj sta skupino zapustila Primož Špelko in Aleš Bartelj. Po kratkem nedelovanju, sta se preostalim trem starim članom pridružila basist Andrej Zupančič in klaviaturist Boštjan Grubar, Tokac pa je v roke prijel še staro ljubezen – kitaro!

…do nacionalnega glasbenega pojma

Nova zasedba se je skupaj s producentom Žaretom Pakom zaprla v studio in pričela s snemanjem. Album Katere barve je tvoj dan? je izšel leta 2004 pri založbi Kif-Kif / Menart in Dan D znova predstavil v novi luči ter dokazal, da imamo opravka z eno najbolj prepričljivih in samosvojih rock zasedb pri nas – še večja žanrska raznolikost in raznovrstnost, zanimivi glasbeni gostje, kopica uspešnic – Plešeš, Čas, Voda, Počasi, Le naprej ter druge skladbe, ki so se hitro usidrale v ušesa poslušalcev; in seveda neprestano koncertiranje po slovenskih odrih, ki je Dan D krasilo že vse od njihovih začetkov.

Skupina se je leta 2006 soočila z vnovično kadrovsko menjavo na bas kitari – Andreja Zupančiča je nadomestil virtuoz in član številnih kultnih zasedb, med drugim Demolition Group in Laibach; Nikola Sekulovič, eden njegovih prvih javnih nastopov pa je bil na podelitvi slovenskih medijskih nagrad Viktorji, kjer so Dan D skupaj s skupino Siddharta izvedli združeno različico skladb Voda in Male roke, eno največjih uspešnic leta 2007 v Sloveniji.

Dan D so leta 2008 na radijske postaje poslali priredbo skladbe Lep dan za smrt kultne zasedbe Niet, konec leta pa so se odpravili na slovensko klubsko turnejo, kjer so na desetih koncertih že predstavili tudi skladbe s prihajajoče plošče. Prva uspešnica, ki jo je dobre glasbe sestradano občinstvo takoj vzelo za svojo, nosi naslov Jutranja, s snegom zaznamovani februarski dnevi pa so med poslušalce zanesli skladbo s pomenljivim naslovom Google Me. Pred poletjem je zasedba predstavila pesem Love song, za katero je Klemen Dvornik posnel izredno domiselen videospot – poglej video.
Vrhunec izredne koncertne sezone (Rock Otočec, Stožice, Schengen fest, …) je bil nedvomno nastop s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Dogodek imenovan Dan 202 je bil napovedan za 13. september, vendar je bil zaradi razprodanega koncerta in velikega zanimanja kmalu dodan še dodatni temin (14. september).
Izjemen prvi večer je posnela TV Slovenija, drugi večer pa je v živo prenašal Val 202.
Konec leta pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izide dvojni CD in DVD, ki kot prva domača izdaja podpira tudi funkcijo multiangle, ki gledalcu omogoča izbiro med tremi zornimi koti/pogledi.

13 let po izidu prvenca (13. 2. 2010) prva studijska albuma Igra in Ko hodiš nad oblaki dočakata ponatis, saj sta bila že vrsto let razprodana. Ponovno izdajo pospremi poseben koncert v Cankarjevem domu, kjer so z glasbenimi gosti, ki so sodelovali pri njunem ustvarjanju, Dan D predstavili vse skladbe z obeh albumov.

Jeseni 2012 Dan D napovedo predrugačeno nadaljevanje koncertnih nastopov v akustičnem minimalističnem glasbenem izrazu. Projekt ‘Tiho’ se od ‘Izštekanega’ razlikuje v zelo pomembni ‘sestavini’: inštrumentih. Namesto ustaljenih akustičnih (akustične kitare, boben, klavir ipd.) so posegli po nekonvencionalnih in ‘odštekanih’ glasbilih (žlica, kuhalnica, ribežen, zvončki, bisernica, ukulele, bariton, steklenice …).
V podporo turneji so septembra 2012 v zgodnjih jutranjih urah izvedli nenapovedan jutranji nastop na Železniški postaji Ljubljana, ob tem pa napovedo izid avdio kasete. Še večja posebnost kot sam format je bila njegova ‘embalaža’ – okroglo, unikatno in na roke izdelano poleno iz jelševega lesa, pri ustvarjanju katerega so sodelovali tudi člani zasedbe. Na kaseti so bile zbrane predrugačene izvedbe sedmih že znanih uspešnic ter tri nove skladbe. Zadnja posnetka na strani A in B pa sta poslušalcem ponujala vpogled na priprave oz. razvoj projekta ‘Tiho’, saj je prvi nastal na vajah na podstrehi pevca Tomislava Jovanovića – Tokca, drugi pa na koncertu na Lentu istega leta.

Turneja ‘Tiho’, ki je prvotno potekala od 10. oktobra do 30. novembra na 13-ih izbranih koncertnih prizoriščih po Sloveniji, se po zadnjem nastopu ni končala.
Zaradi razprodanega prvega večera so 8. in nato še 9. marca 2013 Dan D ‘Tiho’ odigrali v Katedrali Kina Šiška. Istočasno je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšel CD ‘Tiho’ na katerem je 17 pesmi, ki so jih v okviru turneje v živo posneli v klubu Lokal Patriot v Novem mestu.

5. oktobra 2013 je nacionalna televizija prvič predvajala dokumentarni glasbeni film z različnih koncertnih in vadbenih prizoriščih turneje ‘Tiho’, katerga jedro predstavljajo posnetki obeh koncertov v Kinu Šiška, ki ju je povezoval Jure Longyka.

Januarja 2014 Dan D za Telekomovo oglasno akcijo s slovenkimi športniki predstavijo ‘Pozitivne misli’ – prvo studijsko pesem po letu 2009, ko so izdali album Ure letenja za ekstravagantne ptice.
Pesem je pri poslušalcih zelo dobro sprejeta in februarja na SAZASovi lestvici predvajanosti osvoji prvo mesto med domačimi skladbami.
Poletne mesece Dan D posvetijo nadaljevanju akustične turneje, ki jih tokrat pelje po slovenskih gradovih, navdušeni obiskovalci pa poskrbijo za ponoven porast prodaje plošče Tiho, ki je junija na lestvici SLO TOP 30 ponovno najbolje prodajani domači album.

Dan D obljubljajo še eno brezčasno popotovanje po prostranstvih rock glasbe in smiselne poetike, ali kot je ob njihovem gostovanju v oddaji Izštekani zapisal Jure Longyka: “‘Dan D žanjejo upravičeno slavo. Na zadnji plošči so klasično rockersko poetiko izpilili, učvrstili in jo predvsem naredili bolj svojo ter bolj – našo. Da, če obstaja nekaj, čemur lahko rečemo ‘izročilo Jugoslovanskega rocka in novega vala’, je to slišati v muziki Dan D. V najbolj žlahtnem smislu, da ne bo pomote.”

Besede, ki po vseh teh letih še vedno stojijo na svojem mestu, kot glasba Dan D, ki so jo ustvarili davno tega, včeraj, danes in ki jo bodo ustvarili v prihodnosti.

Člani Dan D:

Tomislav Jovanovič – Tokac (glas, kitara)
Dušan Obradinovič – Obra (bobni)
Marko Turk – Tučo (kitara)
Nikola Sekulovič (bas kitara)
Boštjan Grubar (klaviature)

Nekdanji člani:

Primož Špelko
Aleš Bartelj
Andrej Zupančič

Diskografija:

Igra (1997)
Ko hodiš nad oblaki (1999)
Katere barve je tvoj dan? (2004)
Ure letenja za ekstravagantne ptice (2009)
Dan 202 CD/DVD (2009)
Igra (ponatis) (2010)
Ko hodiš nad oblaki (ponatis) (2010)
Poleno (omejene naklada 100 kaset) (2012)
Tiho (2013)

Nagrade:

2004

Nagrada glasbenih urednikov za album leta (Katere barve je tvoj dan?)
Nagrad glasbenih urednikov za skupino leta
Nagrada glasbenih urednikov za pevca leta (Tomislav Jovanovič – Tokac)

2005

Nagrada glasbenih urednikvo za skupino leta
Nagrada SRF (Slovenskega radijskega festivala) za Pesem leta (Počasi)